De annuïteitenhypotheek staat van oudsher bekend om de versnelde aflossing van de lening tijdens de looptijd. In de periode dat bankiers nog niet nadachten over zo veel mogelijk voordeel te behalen uit de mogelijkheden die bestaan, werden er grofweg twee hypotheekvormen aangeboden. Beide hypotheekvormen hadden betrekking op een wiskundige formule waarmee de aflossing werd berekend. Zo bestonden de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.
Mede door de fiscale voordelen die het eigen woning bezit met zich meebracht ontstonden verschillende hypotheekvormen. Deze hypotheekvormen kenmerken zich door zowel de maximale hypotheekrente aftrek tijdens de looptijd als de manier waarop kapitaalopbouw die bedoelt is voor de aflossing van de eigen woning lening onbelast blijft.
Onzekerheid op de financiële markten. Onzekerheid rondom de fiscale aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Onzekerheid rondom de toekomst van de financiële instellingen. Het zijn enkele redenen waarom steeds meer mensen ervoor kiezen zo snel mogelijk hypotheekvrij te worden. De annuïteitenhypotheek maakt dit mogelijk.
De annuïteitenhypotheek kenmerkt zich door de aflossing die tijdens de looptijd van de lening plaatsvindt. Daarnaast kent de annuïteitenhypotheek een termijnbedrag wat altijd gelijk blijft. Dit zorgt ervoor dat aan het einde van de overeengekomen periode de lening volledig is afgelost. Interessant, maar zolang de hypotheekrente aftrek bestaat, duur. De lening wordt namelijk met iedere betaling een klein stukje afgelost. Dit betekent dat er de opvolgende termijn een lagere totale lening zal bestaan. En een lagere lening betekent vanzelfsprekend een lagere rente.