De ondernemer is op zichzelf aangewezen wanneer het mis gaat. Alleen wanneer hij zich heeft verzekerd tegen bepaalde risico's bestaat de mogelijkheid dat hij wanneer het onzeker voorval zich heeft voorgedaan nog financieel kan redden. Dit is vanzelfsprekend kort door de bocht. Want er kan immers sprake zijn van een partner die nog steeds een inkomen binnenkrijgt.

 

Gezien de grote concurrentie en de vele ZZP'ers die momenteel het terrein, uw terrein, betreden is het verstandig extra vermogen op te bouwen. De Amerikanen noemen het 'saving for a rainy day'. En dat is wat de ondernemer ook sterker maakt.

 

Er zijn verschillende manieren waarop u als ondernemer extra zekerheid kunt inbouwen. Omdat de ZZP'er over het algemeen geen pensioenopbouw heeft, is het verstandig een spreiding aan te brengen in uw vermogensopbouw. Zo kunt u ervoor kiezen naast uw lijfrenteverzekering de eigen woning af te lossen. Het zorgt in ieder geval voor een extra zekerheid in de verre toekomst.

 

 

De annuïteitenhypotheek voor een ZZP'er

De annuïteitenhypotheek staat samen met de lineaire hypotheek aan de top van de zekere hypotheekvormen. Het zijn hypotheekvormen zonder poespas. U lost iedere maand een deel van de lening af en het enige verschil tussen de twee hypotheekvormen is gelegen in de methode waarop de maandelijkse aflossing en rente wordt berekend.

 

De lineaire hypotheek is in de eerste jaren van de hypothecaire geldlening duurder dan de annuïteitenhypotheek. Daarom bespreken we hier de annuïteitenhypotheek voor ZZP'ers. Veel ZZP'ers draaien op dit moment niet hun beste jaar.

 

Ondernemershypotheken en de ZZP hypotheek in het bijzonder zijn maatwerkhypotheken. Door gebruik te maken van directe aflossing enerzijds, en een lage rente anderzijds kan een direct voordeel worden behaald. De meest ideale combinatie is dan gebruik te maken van een annuïteitenhypotheek met variabele rente voor een klein deel van de geldlening. Maar denk erom dat een hypotheek die volledig wordt afgelost behoorlijk prijzig is en dat een hypotheek die volledig op variabele rente is gebaseerd enorme risico's met zich kan meebrengen. Neem dus risico wat u kunt dragen en los vliegensvlug zoveel mogelijk af van de hypothecaire geldlening.