Een aflossingsvrije hypotheek heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat de aflossingsvrije hypotheek lage maandlasten heeft. Lange tijd was een voordeel dat men maximaal gebruik kon maken van de hypotheekrenteaftrek. Door een nieuwe regel is dit echter niet meer mogelijk. Een nadeel van de aflossingsvrije hypotheek is dat u niet aan vermogensopbouw doet omdat er niet wordt afgelost. De schuld blijft staan. Hoewel het niet verplicht is, is het een goed idee om naast de aflossingsvrije hypotheek een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten om uw naasten financiële zekerheid te bieden.

 

U kunt de kosten van de aflossingsvrije hypotheek berekenen met een online hypotheekcalculator of met de hulp van een hypotheekadviseur. Geldverstrekkers hebben een maximum ingesteld voor wat zij aan aflossingsvrije hypotheek zullen verstrekken. In veel gevallen kunt u maar 50% tot 75% van de executiewaarde van de woning lenen. Dit geeft de geldverstrekker de zekerheid dat het huis bij verkoop genoeg geld oplevert om de hypotheekschuld te betalen.

 

Aan het eind van de looptijd zult u een nieuwe hypotheek moeten afsluiten of het huis moeten verkopen. De schuld staat immers nog altijd open. Voor een nieuwe hypotheek na dertig jaar kunt u geen gebruik meer maken van de hypotheekrenteaftrek.