De aflossingsvrije hypotheek heeft als grote kenmerk dat over dit deel van de hypothecaire geldlening uitsluitend rente wordt betaald. Aflossing vindt niet plaats. Dit is aantrekkelijk wanneer zowel de waarde van de woning stijgt, de inflatie stijgt en het inkomen hoger wordt. Alle drie deze aantrekkelijke zaken bij de aflossingsvrije hypotheek zijn verre zeker in de huidige economische situatie en daarmee gevaarlijk voor de consument.

 

De regering steekt hier vakkundig een stokje voor. De aflossingsvrije hypotheek heeft extra eisen gekregen. Het is de bedoeling aan deze hypotheekvorm een spaar- of beleggingsrekening te koppelen. Dit is verplicht gesteld door de regering. Het moet dus worden uitgevoerd. Erg belerend. En erg vervelend voor al die woningbezitters die nu al moeite hebben de maandelijkse lasten te dragen.

 

Gelukkig heeft de aflossingsvrije hypotheek 2.0 ook voordelen. De hypotheekrente aftrek is vooralsnog niet verdwenen, wat het voordeel van de rente over de aflossingsvrije hypotheek intact laat. Daarnaast is het natuurlijk ook best een interessant en aantrekkelijk gegeven dat de hypothecaire geldlening op termijn volledig wordt afgelost.

 

De spaarhypotheek is iets duurder dan de beleggingshypotheek. Er kleeft dan ook iets meer onzekerheid en risico aan de beleggingshypotheek. Voor mensen die echter de goedkoopste oplossing moeten hebben is de beleggingshypotheek nog steeds interessant. De opbouw is dan weliswaar niet gegarandeerd het kan zomaar gebeuren dat beleggen weer in een opwaartse spiraal terecht komt. En dat maakt het een interessant gegeven.