Het moment is daar. De eerste woning. Bij het kopen van de woning hoort een hypotheek. De aanvraag kan voor de starter spannend zijn. Wat zijn de financiële mogelijkheden? Met welke lasten of risico's moet er rekening worden gehouden? Hoe werkt de Nationale Hypotheekgarantie en welke verplichte verzekeringen zijn er?

 

Als starter staat u meestal nog aan het begin van uw carrière. Daardoor verdient u als starter nog niet echt veel en kunt u volgens standaardnormen meestal nog niet zoveel lenen. De meeste grote banken bieden daarom een hypotheekvorm aan die speciaal voor starters is bedoeld: de zogenaamde startershypotheek. Deze hypotheekvorm maakt het ook voor starters mogelijk om een woning te kopen.

 

Door verschillende stimuleringsmaatregelingen vanuit de overheid wordt het makkelijker gemaakt voor de starter een hypothecaire geldlening aan te vragen in de vorm van de startershypotheek. De maandlasten van de startershypotheek zijn in het begin erg laag omdat starters nog aan het begin van hun carrière staan. Deze lasten stijgen maar de basisfilosofie achter de startershypotheek is dat het inkomen van de consument stijgt. En dat hij dus meer hypotheeklasten kan dragen na verloop van tijd.

 

Een onafhankelijke hypotheekadviseur kan de mogelijkheden bij verschillende aanbieders vergelijken. Houd er rekening mee dat een bank kan eisen dat u ook uw overige bankzaken bij diezelfde bank gaat onderbrengen wanneer u daar een hypothecaire geldlening aangaat. Dit in ruil voor de lage rente.