Wilt u gebruik maken van een bouwdepot? Dan zult u dit moeten aangeven bij de aanvraag van de hypotheek. Er zal dan een taxateur langskomen om de waarde van de woning te bepalen voor en na de verbouwing. U geeft daarbij aan wat u wilt verbouwen en hoeveel geld u hiervoor nodig heeft. Het idee is dat de waarde van de woning door de verbouwing stijgt. De taxateur zal de waarde bepalen van de woning na de verbouwing.

 

Uiteraard is het bouwdepot ook voor de geldverstrekker interessant, want door de verbouwing stijgt de waarde van de woning. Een groot voordeel van het bouwdepot is dat de lening fiscaal aftrekbaar is. Omdat geldverstrekkers willen dat het bouwdepot ook daadwerkelijk voor een verbouwing wordt gebruikt, krijgt u het geld in veel gevallen pas uitgekeerd wanneer u de facturen voor de verbouwing bij de geldverstrekker declareert.

 

Het geld staat gedurende de looptijd op een spaarrekening, waarover u rente ontvangen. Daarnaast betaalt u ook rente voor het bouwdepot, want het is immers een lening. Geldverstrekkers hanteren verschillende voorwaarden voor het bouwdepot. Doorgaans kunt u geen verf of gereedschappen declareren. Ook mogen zaken in veel gevallen niet verhuisbaar zijn.

 

Zaken waaraan u het geld in het bouwdepot kunt besteden zijn sanitair zoals kranen en wasbakken, materialen zoals hout en beton en de inhuur van bijvoorbeeld de loodgieter en de metselaar.