De ZZP'er heeft het vandaag de dag niet makkelijk. Veel concurrentie. Hoge werkdruk. Lage tarieven. En dan ook nog eens banken en andere geldverstrekkers die moeilijk doen. Het maakt het leven van de ZZP'er er niet makkelijker op. Ook wanneer deze ondernemer zijn hypotheek moet verlengen of net een nieuwe woning heeft aangekocht, zal een tijdrovend en ronduit vervelend traject aanbreken. Het lijkt bij hypotheekverstrekking voor ZZP'er en andere ondernemers af en toe wel alsof de geldverstrekker álles van u wilt weten.

 

Met de BKR registratie wordt er nog een stukje bovenop gedaan. De BKR registratie toont voor de geldverstrekker namelijk aan dat er 'iets' met u aan de hand is. Terwijl dit helemaal niet zo hoeft te zijn, toch?!

 

In het verleden zijn een aantal specialistische partijen actief geweest op de Nederlandse markt voor mensen met een BKR registratie of een ondernemerspositie met beperkte jaarcijfers. Deze partijen werden gefinancierd door het inmiddels bij vrijwel iedereen bekende Lehmann Brothers. Lehmann wordt door velen als één van de boosdoeners van de huidige kredietcrisis gezien en dat is direct een van de hoofdredenen waarom het lastig is en blijft voor ZZP'ers met een BKR registratie een hypotheek af te sluiten.

 

Maar dat wist u al...

 

Gelukkig zijn er nog steeds enkele flexibelere geldverstrekkers. Geldverstrekkers die het risico van hypotheekverstrekking niet laten afhangen van uw BKR status. Alle andere risicofactoren moeten dan wel worden opgelost. Zo is het noodzakelijk dat uw inkomen duidelijk een positief trend laat zien. Dat uw inkomen de komende jaren gewaarborgd is. Naast het inkomen is het belangrijk dat u kunt aantonen dat uw kredietwaardigheid inmiddels op orde is. Hoe? Wees creatief en vraag bijvoorbeeld uw leveranciers aan te tonen hoe snel u van betalen bent. Nog een andere manier om risicomijdend gedrag aan te tonen is door een eenmanszaak of VOF om te zetten naar een BV. Het aansprakelijkheidsrisico is hiermee verdwenen en dit is een major issue voor veel geldverstrekkers.