Wat kan er bijzonder zijn aan een hypotheek? Bij bijzondere hypotheken gaat het voornamelijk om hypotheken die gunstig liggen voor zeer specifieke groepen, waardoor het ook voor hen mogelijk is om een hypotheek af te sluiten en een woning te kopen. Want een steeds groter wordende groep mensen wil een eigen huis en nemen daar een lening voor. In dit artikel bespreken we enkele unieke, maar ook bekritiseerde hypotheekvormen, zoals:

 

  • De BKR-hypotheek;
  • De groene hypotheek;
  • De Halalhypotheek;
  • De aflossingsvrije hypotheek.

 

 

De BKR-hypotheek

Mensen die een negatieve codering hebben bij het BKR kunnen vaak geen abonnementen of leningen meer afsluiten. Dat houdt dus net zo goed in dat het voor deze mensen onmogelijk is om een hypotheek af te sluiten. Deze mensen hebben eerder een lening niet afgelost en kunnen beter geen nieuwe lening aangaan. Nu ziet het er echter naar uit dat er nieuwe spelers op de markt zijn verschenen die het juist wel mogelijk maken om een hypotheek af te sluiten. Hoewel veel banken de BKR hypotheek niet aanbieden is de hypotheek via het internet wel te vinden en af te sluiten.

 

 

Groene hypotheek

Om duurzaamheid te promoten is de groene hypotheek ontworpen, met veel steun vanuit de regering. Met de groene hypotheek wordt gewerkt aan de hand van een gunstig model waarbij je voordeel haalt uit het feit dat je duurzaam wil wonen. Er zijn aan de hypotheek veel voordelen gekoppeld die gunstig uitpakken wat de maandlasten betreft. Alleen mensen die ervoor kiezen om een huis te kopen of te verbouwen om duurzaam te gaan wonen en leven komen voor deze hypotheek in aanmerking. Buiten haar voorwaarden, eisen en regels is de groene hypotheek voornamelijk met andere vormen te vergelijken.

 

 

Halalhypotheek

De halalhypotheek is een speciaal initiatief van de Rabobank, waardoor moslims in Nederland ook in staat zijn een hypotheek af te sluiten. Moslims mogen naar de wetten van hun geloof geen rente ontvangen of betalen en zouden zij dus geen gewone vorm van hypotheken af kunnen sluiten. Door middel van een financiële constructie hoeft er bij de halalhypotheek geen rente betaald te worden, waardoor deze strenge islamitische regel niet overtreden wordt. Wel is de halalhypotheek verbonden aan strikte voorwaarden, waardoor het niet heel simpel is om de hypotheek af te sluiten. Naast het feit dat de halalhypotheek bedoeld is voor moslims en er geen rente betaald hoeft te worden, blijft ze een kritisch punt. De bank maakt namelijk winst aan de hypotheek.

 

 

Aflossingsvrije hypotheek

De afgelopen tijd is er veel te doen geweest over de aflossingsvrije hypotheek, omdat er bij deze hypotheekvorm geen aflossing op de hypotheek wordt betaald. Elke maand moet er wel een bedrag worden betaald aan rente, waardoor de totale maandlasten erg laag blijven. Een voordeel van deze hypotheekvorm is dan ook dat ze heel goedkoop is, maar daar schuilt ook het nadeel in. Want omdat er niets wordt afgelost op de hypotheek zul je met de schuld blijven zitten. Mocht je toch een aflossingsvrije hypotheek afsluiten zul je nooit de eigenaar van de woning worden.