Een eerste eigen woning kopen is spannend. Er komen veel nieuwe dingen op u af en u ontwikkelt zichzelf in razend tempo tot een veelweter op hypotheekgebied. Een helpende hand van een hypotheek adviseur is hierbij onontbeerlijk. Maar waar vindt u deze deskundige hypotheekadviseur?

 

Een hypotheekadviseur staat ingeschreven in het register van de Stichting Erkenningsregeling Hypotheekadviseurs (SEH). Staat uw adviseur hier niet ingeschreven dan mag hij wettelijk gezien geen hypotheekadvies geven. Het beste wat u in zo'n geval kunt doen is een andere adviseur in de arm nemen.

 

Wanneer u de juiste adviseur heeft gevonden, één die én staat ingeschreven in het SEH register én waarmee het klikt, dan wordt het tijd uw wensen en de eisen van de geldverstrekkers naast elkaar te leggen. Sommige geldverstrekkers zijn een allemansvriend en bieden producten die voor iedereen geschikt zijn, waar anderen specifiek voor bepaalde doelgroepen een maatwerkproduct kunnen aanbieden.

 

Eén van deze maatwerkproducten voor consumenten die een eerste woning willen aanschaffen is de startershypotheek. Dit is een hypotheekvorm die specifiek tegemoet komt aan de wensen die een koper van een eerste woning heeft. Geen warrig en juridisch taalgebruik maar gewoon open, eerlijk en duidelijk uitgelegd waar u nu eigenlijk voor tekent.

 

De startershypotheek bestaat net als alle andere hypotheekvormen uit een aantal componenten. U heeft hier te maken met verplichte aflosdelen van de hypothecaire geldlening. Ook krijgt u te maken met verplichte verzekeringen en misschien zelfs de Nationale Hypotheek Garantie.

 

Hypotheken worden altijd opgebouwd uit de volgende componenten:

 

  • Een geldlening voor de aankoop van de woning.
  • Een risicoverzekering die het risico in geval van overlijden voor u afdekt.
  • Een manier om de lening af te lossen. Nu of in de toekomst.

 

Alle overige componenten of aanvullingen zijn vrijwillig. Maar daarom niet altijd minder welkom.

 

Het fiscaal beleid in Nederland is gericht op het stimuleren van het eigen woningbezit. De overheid wil immers zijn handen zo veel en zo snel mogelijk van de burgers aftrekken. U mag zelf uw eigen broek ophouden wanneer er onverhoopt iets misgaat. Vanuit deze gedachte kan het interessant zijn een extra verzekering af te sluiten voor risico's die u zelf niet kunt dekken. Wat gebeurt er bijvoorbeeld als u arbeidsongeschikt raakt. Gelukkig is de premie onder bepaalde voorwaarden voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering aftrekbaar van de inkomstenbelasting. Ook is de betaalde hypotheekrente onder bepaalde voorwaarde aftrekbaar van de inkomstenbelasting.

 

U ziet, bij het kopen van een woning en het afsluiten van een hypotheek komt veel kijken. Laat u zich goed voorlichten voordat u een beslissing neemt en realiseer u dat geld lenen geld kost.