Ten eerste is uw jaarinkomen van groot belang voor de berekening van de maximale hypotheek. De meeste geldverstrekkers stellen een vast dienstverband als voorwaarde voor een hypotheek. Daarbij moet uw inkomen ook toereikend zijn om de hypotheeklasten te dragen. Als stelregel wordt genomen dat men 4,5 keer het jaarinkomen kan lenen voor een hypotheek.

 

Een tweede factor die van belang is bij de berekening van de maximale hypotheek is de executiewaarde van de aan te kopen woning. De maximale hypotheek zal altijd 125% van die executiewaarde bedragen. Meer geld zult u simpelweg niet kunnen lenen van de bank. Dit maximum is ingesteld om consumenten tegen overcreditering te beschermen.

 

Leent een bank meer dan 90% van de executiewaarde uit dan wordt dit ook wel een tophypotheek genoemd. Een hypotheek met een leenbedrag van boven de 100% van de executiewaarde wordt een supertophypotheek genoemd. Banken zijn echter voorzichtiger geworden met het uitlenen van grote bedragen. U zult niet bij iedere geldverstrekker een tophypotheek kunnen afsluiten.

 

U gaat een jarenlange financiële verplichting aan wanneer u een hypotheek afsluit. Zorg er dus altijd voor dat u de juiste beslissingen maakt. Een hypotheekadviseur kan u daarbij ondersteunen.