Uw inkomen is belangrijk om te weten hoeveel hypotheek u kunt krijgen - en belangrijker nog: of u wel een hypotheek kunt krijgen. Veel geldverstrekkers stellen namelijk een vast dienstverband als voorwaarde voor het aanvragen van een hypotheek. Uw inkomen moet daarnaast toereikend zijn om de maandelijkse hypotheeklasten te kunnen dragen.

 

Een online hypotheekcalculator kan u helpen bij het berekenen van uw maximale hypotheek. Verschillende geldverstrekkers bieden een dergelijke rekenhulp aan op hun website. Daarbij is het interessant om te weten dat de ene geldverstrekker bij een bepaald inkomen meer mogelijkheden kan bieden dan de andere geldverstrekker. U kunt dus de verschillende hypotheken vergelijken om een goede keuze te maken.

 

 

Berekenen maximale hypotheek

Een ruwe schatting van uw maximale hypotheek kunt u maken door uw jaarinkomen te vermenigvuldigen met 4,5. Dan weet u in welke prijsklasse u een woning zou kunnen kopen. Realiseert u zich dat dit een simpele vuistregel is die ook nog eens met de ontwikkelingen binnen de financiƫle markten verandert. De exacte mogelijkheden zult u altijd met een hypotheekadviseur moeten bespreken.

 

Een belangrijke factor bij het berekenen van de maximale hypotheek is ook de waarde van het onderpand. Er wordt gekeken naar de zogenaamde executiewaarde. Dit is de prijs die de bank zou vragen wanneer de woning gedwongen verkocht moet worden omdat u niet kunt voldoen aan de betalingsverplichting. Deze executiewaarde wordt geschat op 80% tot 85% van de vrije verkoopwaarde. Een bank kan tot 125% van de executiewaarde uitlenen. Meestal worden aan dergelijke hoge leningen, ook wel tophypotheken genoemd, strenge voorwaarden gesteld.