Starters op de woningmarkt zien veel nieuwe, en vaak onbekende informatie op zich afkomen. Het zorgt ervoor dat het de aankoop van een woning en het afsluiten van de bijbehorende hypotheek een stressvol gebeuren kan worden. En dat kan natuurlijk nooit de bedoeling zijn.

 

Starters op de woningmarkt worden op veel verschillende manieren geholpen. Zo bestaan er gemeentelijke subsidies zoals de starterslening, de Nationale Hypotheek Garantie en is er een nieuwe hypotheekvorm genaamd de Generatiehypotheek. Zo werken verschillende partijen samen om de starter toch nog steeds een mogelijkheid te bieden een woning aan te schaffen.

 

 

Bereken woonlasten voor starters op de woningmarkt

Eén van de basisbeginselen van het aanschaffen van een woning is toch wel de woonlast. Het is natuurlijk erg belangrijk te weten wat de woningkoper gaat betalen en hoe de berekening van deze woonlasten is opgebouwd.

 

Samen met een erkend hypotheekadviseur is het mogelijk de berekening van de woonlasten tot op de cent nauwkeurig te maken. Dit zorgt voor duidelijkheid en overzicht. En dat is in de periode van aankoop van de woning zeer aantrekkelijk.

 

 

Totale woonlasten

De totale woonlasten bestaan uit meer dan alleen de hypotheekrente, bijkomende verplichte verzekeringen en aflossing. Er is sprake van een heel scala aan bijkomende kosten. Zo bestaan er fiscale maatregelen zoals het eigen woning forfait waarbij het verschil tussen huurders en kopers fiscaal wordt belast. Er bestaan gemeentelijke heffingen en vanzelfsprekend dient er naar gebruik te worden betaalt voor nutsvoorzieningen.

 

Het berekenen van woonlasten gaat hiermee stukken verder dan alleen maar de hypotheekrente en de bijkomende hypotheeklasten. Het is verstandig op voorhand een uitgebreide berekening te maken van de verschillende kosten die de uiteindelijke woonlast gaan bepalen. Het zorgt ervoor dat de juiste keuze gemaakt kan worden en wurgcontracten tot een minimum beperkt kunnen worden.