U zult ontdekken dat de verschillende online rekentools tot een iets andere maximale hypotheek zullen komen. Dit komt door het feit dat deze hypotheekcalculators vaak op een constructie van een specifieke geldverstrekker zijn gericht. Door variërende rentes zullen met een bepaald bedrag meer of juist minder mogelijkheden zijn. Als u uw jaarinkomsten vermenigvuldigt met 4,5 dan heeft u een ruwe schatting van uw maximale hypotheek.

 

Een geldverstrekker zal bij het bepalen van uw maximale hypotheek ook kijken naar eventuele lopende leningen en naar de executiewaarde van het huis dat u wilt kopen. Wanneer u al een lening heeft is het bedrag dat u kunt lenen voor een hypotheek lager. Soms is het mogelijk een bestaande lening op te nemen in de hypotheek. U kunt dit bespreken met een hypotheekadviseur.

 

Voor de geldverstrekker is ook de executiewaarde van het huis van belang. Bij gedwongen verkoop wil de geldverstrekker niet te veel verlies lijden. Daarom zal een geldverstrekker niet meer dan 125% van de executiewaarde van het huis aan u uitlenen.

 

Een hypotheek van een bedrag van meer dan negentig procent van de executiewaarde wordt een tophypotheek genoemd. Is het hypotheekbedrag boven de honderd procent van de executiewaarde van het huis? Dan noemt men dit een supertophypotheek. Geldverstrekkers zijn strenger geworden in het verstrekken van tophypotheken en willen vaak dat u zelf ook spaargeld gebruikt om de aankoop van de woning te financieren.