In verschillende kranten en op verschillende websites kunt u de rentestanden van hypotheken vinden. Deze rentetarieven zijn gebaseerd op de mogelijkheid van een bank om geld aan te trekken voor een bepaalde termijn. De bank stelt het geld van spaarders beschikbaar aan mensen die een lening of hypotheek afsluiten. De rente die een bank vraagt voor een lening of hypotheek is altijd hoger dan de rente die de bank verstrekt aan een spaarder. Zo maakt de bank winst.

 

Het is dan ook zo dat de bank een risico loopt, namelijk dat de geldlener de rente niet kan betalen. In het geval van een hypotheek is er sprake van een onderpand waardoor de bank minder risico loopt. Hierdoor is de hypotheekrente doorgaans lager dan de rente die u moet betalen voor een andere leenvorm.

 

De standaard hypotheekrente wordt gehanteerd wanneer de consument een vast dienstverband en een vast inkomen heeft, wanneer er sprake is van een blanco BKR profiel en wanneer de woning een reële waarde heeft. Op dit moment is het risico voor de bank relatief laag.

 

De bank kan een andere hypotheekrente hanteren wanneer er een zeker risico in het spel is. De persoon die de hypotheek aanvraagt is bijvoorbeeld een ZZP-er of freelancer. Er is dan sprake van een wisselend inkomen. Ook wanneer de persoon een tijdelijk dienstverband heeft kan de bank een andere hypotheekrente hanteren.

 

Voor het berekenen van de hypotheekrente wanneer u een hypotheek wilt aanvragen is het verstandig om een erkend hypotheekadviseur te raadplegen. Online kunt u een berekening maken met een hypotheekcalculator maar meestal zijn deze tools niet up-to-date of er wordt geen rekening gehouden met maatwerk.