Bereken hypotheeklasten

Het berekenen van de maandelijkse hypotheeklasten is niet altijd gemakkelijk. De hypotheeklasten n zijn uit verschillende onderdelen opgebouwd. Bij veel hypotheekvormen bestaan de hypotheeklasten uit rente en aflossing, maar er zijn ook hypotheekvormen waarbij er sprake is van maandelijkse premie voor een levensverzekering.

De hoogte van de maandelijkse hypotheeklasten hangt af van de hypotheekvorm, de hoogte van de hypotheekrente en of er sprake is van bijproducten. Zo zal er bij de levenhypotheek sprake zijn van een verplichte premie voor een overlijdensrisicoverzekering. Bij andere hypotheekvormen zullen de hypotheeklasten alleen bestaan uit hypotheekrente en aflossing, zoals bijvoorbeeld bij de lineaire hypotheek en de annuïteitenhypotheek.

 

De bruto hypotheekrente op maandbasis is te berekenen door de jaarlijkse effectieve hypotheekrente te delen door het aantal maanden dat in het jaar hypotheekrente betaald wordt. Breng hierop uw belastingtarief in mindering en u weet wat de netto maandelijkse hypotheekrente is.

 

Voor de exacte hypotheeklasten kunt u het beste contact opnemen met een hypotheekadviseur. Deze kan voor de verschillende hypotheekvormen vertellen voor welke producten u betaalt. Vaak is er overigens wel enigszins te schuiven. U kunt bijvoorbeeld kiezen voor een goedkopere verzekering of lenen tegen een lagere rente in ruil voor voordelen die u inlevert. Zo kunt u in veel gevallen tot een iets goedkopere hypotheek komen.