Wanneer u een hypotheekadviseur in de arm neemt, dan kan deze u veel werk uit handen nemen. Aan de hand van uw financiële toestand en uw persoonlijke voorkeuren wordt een passende hypotheek gezocht. Er wordt berekend wat u maximaal aan hypotheek kunt lenen en wat de bijbehorende maandlasten zullen zijn. Hypotheekadvies is niet gratis. Een hypotheekadviseur zal doorgaans een uurtarief hanteren. Soms kan een eerste hypotheekgesprek gratis worden aangeboden.

 

Veel hypotheekverstrekkers zullen alleen een hypotheek verstrekken wanneer u een arbeidsovereenkomst voor onbepaalde tijd heeft. Heeft u een arbeidscontract voor bepaalde tijd, dan kan een intentieverklaring uitkomst bieden. Daarin verklaart een werkgever dat zijn bedoeling is om u uiteindelijk een arbeidscontract voor onbepaalde tijd aan te bieden. U kunt aan deze intentieverklaring echter geen rechten ontlenen: de werkgever is niet verplicht om uw arbeidscontract te verlengen of u een arbeidscontract voor onbepaalde tijd aan te bieden.

 

Aan het bedrag dat u kunt lenen aan hypotheek zit een maximum. De maximale hypotheek is ongeveer vierenhalf keer uw jaarkomen. Maar nooit meer dan 125 procent van de executiewaarde van de woning die u koopt. De hypotheeksom en de maandlasten kunt u berekenen via diverse websites. Niet altijd zullen deze websites up to date zijn. Daarom is het verstandig om een afspraak te maken met een hypotheekadviseur. Deze kan alle relevante zaken berekenen.