Bij het kopen van een woning hoort een hypotheek. De benodigde hypotheek is afhankelijk van een aantal factoren. Ten eerste is er de koopsom van de woning. U leent immers in eerst instantie geld om de woning te financieren. Verkoopt u een oude woning dan kan er sprake zijn van overwaarde. De bijleenregeling stimuleert dat u deze overwaarde gebruikt voor de aankoop van uw nieuwe woning.

 

Wanneer er sprake is van eigen middelen zoals uw spaargeld dat u wilt inzetten, dan zal de hypotheek lager zijn. Een groot voordeel is dat u dan ook minder hypotheekrente hoeft te betalen dan wanneer u het geld niet inzet. Houd er rekening mee dat het in sommige gevallen juist voordeliger is geen spaargeld in te zetten voor maximaal gebruik van de hypotheekrenteaftrek. Realiseer u wel dat de overheid bezig is maatregelen te treffen zodat dit niet voor kan komen.

 

Ook meerwerk en verbeteringskosten spelen een rol bij de hoogte van de benodigde hypotheek. Bij nieuwbouw kunt u altijd verbouwingen meefinancieren. Denk aan een luxe keuke of nieuwe badkamer. Bij bestaande bouw is dit ook mogelijk, maar gelden er over het algemeen bepaalde voorwaarden. Hierover kunt u het beste contact opnemen met een erkend hypotheekadviseur.