Het grensgebied tussen Nederland en België is voor Nederlandse en Vlaamse banken vaak een apart gebied. Wie kan er het beste de woning financieren? Het is een vraag die niet al te makkelijk kan worden beantwoordt. Het hypotheekrecht van beide landen moet hierbij onder de loep genomen worden. Maar niet alleen het hypotheekrecht. Ook de financieringsvoorwaarden vormen een te nemen hindernis. Want hoewel Nederland en België in veel op elkaar lijken, voorwaarden om een financiering af te sluiten verschillen op meerdere punten.

 

Zo is het in Nederland mogelijk om meer te lenen dan de waarde van de woning. In België is dit niet het geval. Daarnaast kent de Nederlandse hypotheek de mogelijkheid tot uitgestelde aflossing, via de (bank)spaarhypotheek, de levenhypotheek en de beleggingshypotheek, en zelfs een aflossingsvrije hypotheek. Deze hypotheekvormen zijn in België uit den boze. Wie leent betaalt deze lening terug. Direct en zo snel mogelijk. Bij voorkeur binnen twintig jaar.

 

Deze verschillen maken het al onmogelijk voor een grote groep Nederlanders om een woonkrediet af te sluiten. Andersom is het voor Vlamingen en mensen die in België wonen, wel aantrekkelijk via een Nederlandse geldverstrekker een hypothecaire geldlening aan te vragen. Dit dient wel begeleid te worden door een deskundig adviseur. Want niet iedere Nederlandse geldverstrekker is geïnteresseerd in de financiering van buitenlands vastgoed. Want dat is in feite waar het hier betrekking op heeft.