Een bankgarantie van een hypotheek is eigenlijk de zekerheid dat de bank een gedeelte van de aankoopsom betaalt, wanneer de koper niet meer aan zijn betalingsverplichtingen kan voldoen. Zo wordt normal gesproken een bankgarantie altijd afgegeven bij het kopen van een huis. In sommige gevallen is een bankgarantie ook vereist bij de koop of huur van een bedrijfspand.

 

 

Bankgarantie van een hypotheek

In een notendop is een bankgarantie van een hypotheek een contract waarmee de bank onvoorwaardelijk garandeert een bedrag aan de begunstigde te betalen, indien hij daar natuurlijk aanspraak op maakt. Er zitten dan ook veel voordelen aan een bankgarantie.

Wat een bankgarantie vooral biedt voor de afnemer is zekerheid. De bank stelt zich eigenlijk garant voor het nakomen van de verplichtingen van de koper. Daarnaast worden bankgaranties niet alleen door banken afgegeven, maar ook door sommige verzekeraars.

Natuurlijk kosten bankgaranties geld, maar het gaat vaak maar om eenmalige behandelkosten. Vaak is de hoogte van de provisie een percentage van de gegarandeerde som. Normaal gesproken lopen de kosten voor een bankgarantie zolang de garantie nog niet beƫindigd is. Het is in ieder geval belangrijk alles goed te bespreken met uw bank. Vooral de voorwaarden voor een bankgarantie zijn echt de moeite waard om goed door te lezen.