Indien u van plan bent om een huis te kopen, zult u vaak een hypotheek af moeten sluiten. Bij het afsluiten van een hypotheek komt dan ook veel bij kijken, zoals bijvoorbeeld een bankgarantie. Maar wat is een bankgarantie nu eigenlijk?
Een bankgarantie wordt vaak gezien als een soort verzekering. Deze bankgarantie verzekert u dat wanneer de koper van uw huis niet meer aan de betalingsverplichtingen kan komen, de bank ervoor zal zorgen dat u hoe dan ook het geld op uw rekening gestort krijgt.
Zo is er zelfs een speciale stichting in het leven geroepen, die zichzelf de Nationale Hypotheekgarantie noemt. Echter is een bankgarantie niet gratis, want u zult de bank hiervoor een vergoeding voor moeten betalen. Normaal gesproken gaat het om 1% van de aankoopsom.
Banken en de bankgarantie voor een hypotheek
Wat veel mensen niet weten is dat een bankgarantie niet alleen door banken gegeven kan worden. Ook verzekeringsmaatschappijen, garantie instellingen en hypotheekverstrekkers kunnen in speciale gevallen een bankgarantie afgeven of stellen.
Indien u van plan bent om een bankgarantie af te sluiten, dan zal wanneer dat nodig is de bank zonder uw tussenkomst uw betalingsverplichting na laten komen. Dat betekent dat de begunstigde dan altijd betaalt zal worden en geeft direct zekerheid zonder uw eigen tussenkomst.
Dan kunt u zich afvragen wat de precieze kosten van een bankgarantie zijn. Echter zijn de kosten hiervan afhankelijk van meerdere factoren. De belangrijkste factoren zijn de maximale duur van de garantie en het maximaal gegarandeerde bedrag. Bespreek dit dan altijd even met uw financieel adviseur, want die kan een betere schatting maken die bij uw persoonlijke situatie past.