Bij de annuïteitenhypotheek betaalt u iedere maand een vast bedrag. De maandelijkse lasten zijn dus iedere maand gelijk. De samenstelling van dit bedrag verandert wel. Het rentedeel is aan het begin van de looptijd hoog en het aflossingsdeel laag. Zo kunt u aan het begin van de looptijd gebruik maken van de fiscale aftrek. Het rentedeel daalt naarmate de tijd verstrijkt en het aflossingsdeel wordt groter. Uw nettolasten stijgen omdat u steeds minder gebruik kunt maken van de fiscale aftrek. Aan het einde van de looptijd is de hypotheek afbetaald.

 

De annuïteitenhypotheek is een geschikte hypotheekvorm voor starters met een goede opleiding. Daarbij is de verwachting dat starters carrière gaan maken en zodoende meer gaan verdienen. Zo kunnen ze profiteren van de lage nettolasten in het begin terwijl ze de stijgende hypotheeklasten kunnen blijven dragen.

 

Online kunt u met diverse hypotheekcalculators de bruto en netto maandlasten van de annuïteitenhypotheek berekenen. Een handige tool daarbij is de Nationale Hypotheekbond. Deze vergelijkt hypotheken van verschillende geldverstrekkers en kan zo komen tot een voordelige hypotheek. U dient het bedrag op te geven wat u wilt lenen. Daarbij kunt u aangeven dat uw voorkeur uitgaat naar de annuïteitenhypotheek. De website gaat dan op zoek naar geldverstrekkers waar u een voordelige annuïteitenhypotheek kunt aanvragen.