Met een aflossingsvrije hypotheek lost u niets af op de hoofdsom gedurende de looptijd. Indien u toch wilt aflossen, dan kunt u meestal maar een maximaal percentage van de oorspronkelijke hoofdsom per jaar aflossen. Normaal gesproken is dit ongeveer 10 procent.
Een aflossingsvrije hypotheek wordt vaak in combinatie met een andere hypotheekvorm afgesloten. Wanneer u een volledige aflossingsvrije hypotheek afsluit, zult u in de meeste gevallen een overlijdensrisicoverzekering af moeten sluiten. Deze verzekering keert een bedrag uit om zo het geheel of gedeeltelijke hypotheekschuld af te lossen.
Nu kunt u natuurlijk zich afvragen wat het nu van een overlijdensrisicoverzekering is. Deze wordt dan vaak ook niet op waarde geschat. Wanneer één van de eigenaren komt te overlijden, zal de terugbetaling in het geding komen. De verzekeraar zal een bedrag uitkeren na het overlijden, waarmee de hypotheekbedrag verlaagd gaat worden.
De voordelen van een aflossingsvrije hypotheek zijn de aftrekbare lasten die maximaal blijven gedurende de looptijd. Daarnaast zal er geen dure spaarpolis gekoppeld zijn aan de hypotheek en zijn de maandlasten een stuk lager. Enkele nadelen van een aflossingsvrije hypotheek is dat het bedrag in de looptijd op een hoog niveau blijft zitten. En wanneer er geen overlijdensrisicopolis afgesloten wordt, zal er geen uitkering uitgekeerd worden bij het overlijden van u of uw partner.