Een hypotheek wordt vaak gebruikt om de koop van een woning rond te krijgen. De kosten van een eigen huis kunnen behoorlijk hoog worden en zijn niet door iedereen op te brengen. Daarom hebben banken en hypotheekverstrekkers diverse hypotheken in het leven geroepen. Op het moment zijn al die vormen van hypotheken in het bijzonder geschikt voor de meest verschillende doelgroepen. Dit artikel is bedoeld om je meer te informeren over de lineaire hypotheek, een vrij bekende hypotheekvorm.

 

 

Wat houdt de lineaire hypotheek in?

De lineaire hypotheek is in het bijzonder geschikt voor mensen met een hoog inkomen, maar die nu al voorzien dat het in de toekomst minder zal gaan worden. Dat kan het geval zijn als een van de twee partners gaat stopen met werken, om bijvoorbeeld voor de kinderen te zorgen of om andere redenen. Tijdens de looptijd van de hypotheek worden de bruto maandlasten steeds lager, wat betekent dat je hoger begint dan je zult eindigen. Dat komt vooral omdat de lasten die je aan rente moet betalen iedere maand minder worden, vanwege het afnemende hypotheekbedrag. Hoe meer geld je aflost op de hypotheek, hoe gunstiger je maandlasten zullen worden.


Lage maandlasten

De lineaire hypotheek is bij veel mensen bekend om haar lage maandlasten. Deze worden minder als er meer aan aflossing wordt betaald. Het rentebedrag zal berekend worden over het bedrag van de hypotheek dat nog niet is afgelost, wat er op neer komt dat de hypotheek steeds minder aan rente zal vragen. Zo zijn aan het eind van de looptijd alle kosten betaald en ben je dus ook klaar met de hypotheek. De termijn voor aflossing zal altijd worden bepaald aan de hand van de schuld op je hypotheek en de looptijd. Zo heb je altijd duidelijk waar je aan toe bent en wanneer de volledige aflossing van de hypotheek plaats zal vinden.

 

 

Voordelen en nadelen van de lineaire hypotheek

De lineaire hypotheek heeft een groot aantal voordelen, maar ook enkele nadelen. We zetten ze voor je op een rijtje.

 

De voordelen van de lineaire hypotheek zijn:

  • je blijft aflossen, waardoor de schuld afneemt;
  • met de schuld neemt ook het bedrag dat je aan rente betaalt steeds meer af;
  • je maandlasten zullen lager worden gedurende de looptijd van de hypotheek.

 

De nadelen van de lineaire hypotheek liggen min of meer in het verlengde van de voordelen. Want:

  • door het dalen van de waarde van de hypotheek neemt het fiscale voordeel af;
  • je krijgt per maand minder geld terug van de belasting.

 

Feit blijft dat je bezig bent je schuld af te lossen. De hypotheek zal minder worden, waardoor je over meer financiƫle vrijheid komt te beschikken.

 

 

Advies bij de keuze

Ten alle tijden is een passend hypotheekadvies van het allergrootste belang. Je zult voor een lange tijd aan je hypotheek vastzitten en het is dus goed om te weten waar je aan toe bent. In brochures van banken en hypotheekverstrekkers of online kun je veel vormen van hypotheken vinden en wordt de mogelijkheid geboden om er vooraf eens kritisch naar te kijken. Banken en hypotheekverstrekkers willen in hun voorwaarden nogal eens verschillen, dus is het aan te raden om een goede vergelijking te maken. De keuze voor een hypotheek en het afsluiten ervan heeft altijd tijd nodig en is voornamelijk afhankelijk van je eigen voorkeuren.