Bij hypotheekrente is er sprake van bruto en netto hypotheekrente. Bruto hypotheekrente is de harde rente die over de hypotheek wordt gerekend. Netto hypotheekrente is de rente na de fiscale aftrek. U kunt niet altijd gebruik maken van de fiscale aftrek. Voor sommige hypotheekvormen is gebruik maken van de hypotheekrenteaftrek niet mogelijk. Daarbij gaat het om hypotheken waarbij niet annuĆÆtair wordt afgelost.

 

Advies omtrent hypotheekkosten kunt u krijgen van een erkend hypotheekadviseur. Niet alleen de hypotheekrenteaftrek bepaalt de maandelijkse hypotheeklasten. Ook bijvoorbeeld een aan de hypotheek gekoppelde verzekering kan een aanzienlijk deel van de maandlasten zijn. Wanneer er maatwerk wordt verricht zijn deze kosten enigszins omlaag te halen. Bijvoorbeeld lagere premie in ruil voor een lagere dekking. Hierbij moeten de consequenties wel goed met de hypotheekadviseur moeten besproken.

 

Online treft u overzichten met de rentetarieven van de diverse geldverstrekkers. Zo kunt u op zoek gaan naar een hypotheek met een aantrekkelijke hypotheekrente.