Het is een goed idee om advies te vragen bij een financieel adviseur wanneer u een hypotheek afsluit. Er zijn diverse hypotheekvormen die allemaal voor een bepaald type consument bedoeld zijn. Welke hypotheekvorm het best bij u past, daar kunt u achter komen met een hypotheekadviesgesprek.

 

Hypotheekadvies mag alleen worden gegeven wanneer de hypotheekadviseur in het register van de AFM (Autoriteit Financiële Markten) voorkomt. Een hypotheekadviseur zal ieder jaar opnieuw studiepunten moeten halen om de titel te behouden. Dit omdat de hypotheekmarkt aan veranderingen onderhevig is. Veranderingen door ontwikkelen op de financiële markten, maar ook door maatregelen van de overheid.

 

Aan het advies kunnen kosten verbonden zijn. Het is belangrijk dat u vooraf weet hoe hoog deze kosten zijn. Lange tijd werkten hypotheekadviseurs op basis van afsluitprovisie. Hierbij kregen ze een percentage van de hypotheeksom. Meestal tussen de 0,5% en 1,5%. Deze manier van vergoeding is afgeschaft. Sindsdien werken veel hypotheekadviseurs op basis van een uurtarief. Zorg dat hier duidelijkheid over bestaat voordat u het hypotheekgesprek aanvraagt.

 

Ook kunt u online veel informatie vinden over hypotheken. Die informatie kunt u tot u nemen, maar realiseert u zich wel dat veel informatie niet up-to-date is. Informatie die u vindt op het internet zal nooit een volwaardige vervanging zijn voor echt advies van een erkend hypotheekadviseur.