Voordat u een huis koopt is het belangrijk een globale schatting te hebben van wat u maximaal kunt lenen. Wanneer u niet genoeg hypotheek kunt krijgen, dan kan de aankoop niet doorgaan. Wat u maximaal kunt lenen is via verschillende hypotheeksites te berekenen. Ga uit van ongeveer 4,5 keer uw jaarinkomen.

 

Het is een goed idee om hypotheekadvies in te winnen bij een erkend hypotheekadviseur. Dit is een adviseur die staat geregistreerd bij de SEH (Stichting Erkenning Hypotheekadviseur). Aan een hypotheekadviesgesprek zijn kosten verbonden. Doorgaans betaalt u een uurtarief. Bij dit gesprek worden uw financiƫle positie en uw wensen in kaart gebracht. Met het hypotheekadviesgesprek komt u erachter welke hypotheekvorm het meest passend is voor uw situatie.

 

Daarnaast kan een hypotheekadviseur u begeleiden in het aanvraagtraject. Wanneer de hypotheekadviseur onafhankelijk kan opereren, kan bij verschillende geldverstrekkers een hypotheekofferte worden aangevraagd. Deze kunt u vervolgens samen met de hypotheekadviseur vergelijken om tot de meest geschikte hypotheek te komen.

 

Een hypotheekofferte is beperkt geldig. Het kan zijn dat u binnen twee weken de offerte al ondertekend terug moet sturen wanneer u akkoord gaat met het aanbod. Houd dit dus in de gaten. Stuurt u de hypotheekofferte te laat ondertekend terug, dan is deze ongeldig en moet u een nieuwe offerte aanvragen.

 

Een hypotheek aanvragen kan ook zonder tussenkomst van een hypotheekadviseur. U kunt dit online vaak rechtstreeks doen bij een hypotheekverstrekker. U dient dan wel te weten welke aanbieding het best bij u past. Weet u dit niet, dan kunt u ook eerst hypotheekadvies inwinnen en daarna zelf de hypotheek aanvragen.